Historijat Kluba

Stabilizacijom političkih i ekonomskih procesa na području općine Ilijaš, Skupština je procijenila da je vrijeme da se klub okrene budućnosti i daljem napretku. 2000-te godine je donijela Odluku da se naziv kluba promijeni u NK “Ilijaš” – Ilijaš. sa Ibrahimom Matorugom – Brišom kao predsjednikom Skupštine i Benisom Fazlagićem kao predsjednikom UO i sa 23 člana UO iz svih naseljenih mjesta općine Ilijaš pod kojim imenom i danas egzistira.

Kroz dugogodišnju historiju NK “Ilijaš” prošlo je mnogo ljudi i zaljubljenika nogometa kroz njegove strukture i svi oni su na svoj način dali doprinos i pečat radu kluba radi informisanja javnosti cijenimo da neke od njih treba spomenuti: Enver Ljubijankić – Paša, Mensur Ovčina – Meško, Ismet Ljubijankić – Kigen, Rafo Pranjić, Avdo Hasečić, Munir Alić, Željko Mijatović, Suljo Memić, Senad Čustović, Mustafa Fazlić, Mehmed Kozić, Amar Dovadžija, i drugi. Kao i trenere koji su radili u klubu: Hazem Mešetović – Aze, Ismet Ljubijankić – Kigen, Ivo Ilić, Edhem Kadrić, Mustafa Mešetović, Solak Namir, Fadil Dohžić, Midhat Avdukić – Kid, Nijaz Bajramović – Šiljak, Miomir Odović – Oda, Hadžiahmetović Eno, Čorbo Adnan, Iso Bajrić, Edin Prljača, Kozić Džemal, Dedić Faruk, Mujkanović Safet, Kenan Buza, Senad Begić kao i treneri mlađih kategorija: Ljubijankić Enver – Paša, Dervišević Zijad – Kanafa, Omanović Hilmo – Šišija, Lojić Idriz – Barni.

Nakon nekoliko neuspješnih sezona i detaljne revitalizacije kluba moramo istaći sezonu 2004/2005 kada se klub vraća u II ligu jug ispred ekipa kao što su Pofalički i sarajevska Iskra. Te godine se ekipa značajno pojačava sa afirmisanim igračima kao što su Samir Mešetović koji je stigao iz zeničkog Čelika. ćosić Almir koji je stigao iz Želje, Mešetović Ifet – Nanac koji je stigao iz Rudara Breza, Hasečić Nihad – Cober koji je stigao iz Ruadara Kakanj, Adnan Dedić – Artan koji je stigao iz Visočke Bosne, Fahrudin Hodžić – Bejbi koji je također stigao iz kakanjskog Rudara kao i povratak naše djece Keškić Elmedina iz Sarajeva i Barić Danijela iz Željezničara. Pored njih za klub su nastupali i mladi golman Kozić Hamo, zatim mladi igrači Nura Adnan, Udovčić Rusmir, Ilić Vanja, Tabak Elvedin – Eki, Šehić Ibrahim, Mujkić Haris – Pele, Mostić, Alihodžić – Munja pred dovođenja pomenutih igrača izvršena je i smjena stručnog štaba sa imenovanjem Avdukić Midhata – Kid za šefa, Ljubijankić Ismeta – Kigena kao momoćnog trenera i trenera golmana nekada odličnog golmana ilijaške Sloge, Omerhodžić Hame.

Velik je žal što gore pomenuta ekipa nije ostvarila ulazak u Premier ligu jer po svom igračkom potencijalu je to sigurno zaslužila, ali nažalost ostale stvari se nisu poredale.