Historijat Kluba

Agresijom na BiH stanovništvo opštine Ilijaš je izbjeglo u opštine pod kontrolom ARBiH a većina stanovništva na područje opštine Visoko i Breza.

Sportski radnici i aktivisti su početkom maja 1994. godine formirali su incijativni odbor koji je imao za cilj formiranje kluba u muhadžerluku.

Nakon kratkih organizacionih priprema održana je osnivačka Skupština kluba koji je nosio ime NK “Ilijaš” koju su činili:

 1. Hazem Mešetović – Aze
 2. Ljubijankić Enver – Paša
 3. Čustović Senad
 4. Vejsil Šehić
 5. Avdo Hasečić
 6. Fehim Mešetović
 7. Jozo Jozić
 8. Stanko Ivanić
 9. Novokmet Ahmed
 10. Ljubijankić Ismet
 11. Stomornjak Salih
 12. Mirsad Kazazić – Cica
 13. Bego Durić
 14. Benis Fazlić
 15. Fikret Mešetović
 16. Osman Bućuk
 17. Ćosić Alija
 18. Udovčić Fikret
 19. Hasečić Hamdija
 20. Begić Nazaga

Na kojoj je izabrano rukovodstvo kluba koje su činili:

Predsjednik skupštine: Senad Čustović

Upravni odbor u sastavu:

Salih Stomornjak, predsjednik
Ljubijankić Enver – Paša, Menađer kluba
Kazazić Mirsad, tehnički sekretar
Novokmet Ahmed, član uprave
Ivanić Stanko, član uprave
Benis Fazlić, član uprave
Bego Durić, član uprave
Fehim Mešetović, član uprave
Vejsil Šehić, član uprave
Jozo Jozić, član uprave
Avdo Hasečić, član uprave

Upravni odbor je za šefa stručnog štaba imenovao Hazema Mešetovića – Azeta, a za njegovog pomoćnika Ljubijankić Ismeta – Kigena.

Nakon toga se pristupilo formiranju igračkog kadra kluba koji su činili pripadnici 126. ilijaške brigade, odnosno mladi igrači iz Ilijaša i Vogošće. Obzirom da su svi igrači bili angažovani na linijama odbrane naišli smo na razumijevanje kako komande 126. ilijaške brigade tako i ratnog predsjedništva opštine Ilijaš.

Moramo istaći i pomoć komšija iz Visokog koji su nam donirali komplet sportske opreme kao i naše Brezane koji su nam ustupili stadion na Banjevcu za pripremu i treniranje ekipa kao i gradski stadion u Brezi za odigravanje zvaničnih utakmica.

Vijest o formiranju kluba se brzo širila što je za rezultat imao angažovanje Ilijašana u inostranstvu koji su obezbjedili i dopremili značajan dio opreme neophodan za funkcionisanje kluba.

Sve ovo je dalo za rezultat zvaničan poziv iz Nogometnog saveza BiH našem klubu da se priključimo kvalifikacijama za ulazak u ligu okruga Visoko. Zajedno sa klubovima “Bosna” iz Visokog, “Rudar” Breza, “Vareš” iz Vareša, “Mladost” Župča i “Polet” Zimća, krenuli smo u takmičenje sa igračkim kadrom od kojih ističemo nekoliko igrača koji su prije rata igrali za Ilijaške klubove i šire kao što su: Mešetović Almir – Buliđa, Mešetović Ifet – Nanac, Hasečić Nihad – Cober, Ljubijankić Ismet – Kigen, Ćosić Alija – Alče, Zukić Muhidin – Zuka, zatim Mandra, Kozle, golman Haris Mešetović i mnogi drugi.

Evo dijela rezultata za 1994. godinu:

I kolo: NK Ilijaš – Vareš – 0:2
II kolo: Polet – NK Ilijaš – 1:1
III kolo: NK Ilijaš – Mladost Župča – 2:2
IV kolo: Bosna Visoko – NK Ilijaš – 4:1
V kolo: Rudar Breza – NK Ilijaš – 4:1

Realno govoreći naš klub kao jedini izbjeglički klub u Ligi nije mogao postići značajnije rezultate što je imalo za posljedico odlazak naših igrača u klubove iz Visokog, Breze, Kaknja i Zenice koji su uveliko pomogli tim klubovima da postižu značajne rezultate od njih ističemo Cobera, Zuku, Buliđu, Naneta i Sameta koji su i nakon rata postigli izvanredne rezultate kako u BiH tako i u inostranstvu.