Historijat Kluba

Potpisivanjem Dejtonskog sporazuma i povratka u Ilijaš, nastupa III faza nogometa u Ilijašu, odnosno formiranje NK “Misoča” – Ilijaš.

Ekipa koja je preživjela rat i stvarala klub u Brezi, Ljubijankić Enver, Ismet, Avdo Hasečić, Senad Čustović, Hazem Mešetović, Hamdija Hasečić i drugi uz pomoć pojedinaca koji su željeli pomoći od kojih ističemo braću Đogo Antu i Škecu i uz veliku pomoć tadašnjeg općinskog načelnika Saudina Mešetovića, održana je obnoviteljska Skupština “Ratnog kluba” i uz jednoglasnu podršku svih članova skupštine, klub je promijenio ime u NK “Misoča” – Ilijaš kao počast ratištu Misoča koja je predstavljala simbol otpora i odbrane Ilijaša.

Na skupštini je donesen zaključak da ljudi koji su stvarali klub u ratu nastave sa radom i u miru tako da je za predsjednika skupštine izabran Senad Čustović, a u upravni odbor su izabrani:

 • Avdo Hasečić, predsjednik uprave
 • Ljubijankić Enver, sportski direktor
 • Pleho Suad, sekretar
 • Matoruga Ibrahim, član uprave
 • Enver Kadić,
 • Benis Fazlić,
 • Rasim Hasečić,
 • Hikmet Hasečić,
 • Zijad Hasečić,
 • Zijad Dervišević,
 • Omer Hasečić

Za šefa stručnog štaba je imenovan Hazem Mešetović – Aze sa pomočnicima Ljubijankić Ismetom – Kigenom i Mešetović Fikretom – Jablanom.

Nakon registracije kluba isti se uključio u takmičenja pod okriljem Nogometnog saveza BiH. Početak takmičenja je bio u Prvoj fudbalskoj ligi Sarajevo i to protiv NK “Igman” Ilidža koju je naša ekipa dobila sa 2:1 golovima Mahmutović Sabahudina – Badeta i Čive Ramiza. Klub je nakon dvije sezone i izvanredne igre izborio plasman u II ligu FBiH – grupa centar.

Smatramo da je važno napomenuti da je odmah po ulasku u Ilijaš, 1997. godine, kao sječanje na ratne dane i najhrabrije sinove naše općine ustanovljen memorijalni turnir “Hašim Spahić”, koji je već 20 godina dio kalendara Nogometnog saveza BiH.

Prvi turnir “Hašim Spahić” je odigran u 8. mjesecu 1997. godine na gradskom stadionu u Ilijašu uz učešće ekipa:

 • NK Misoša – Ilijaš
 • NK Vareš – Vareš
 • NK Rudar – Breza
 • NK Ozren – Semizovac

Finale prvog turnira “Hašim Spahić” je pripalo klubu NK “Misoča” koja je savladala NK “Vareš” sa 1:0 pogotkom Mešetović Samira. Ekipu je vodio Hazem Mešetović – Aze, uz suđenje Hamida Lindova, Envera Nevesinjca i Tabak Mustafe i uz prisustvo od oko 1.500 gledalaca.

Vrhunac turnira Hašim Spahić je turnir 1999. godine uz učešće giganta BiH nogometa Sarajeva, Željezničara i Veleža kao i domaćina turnira. Finale je odigrano uz prisustvo od preko 5.000 gledalaca u kojem je Sarajevo pobijedilo Željezničar sa 2:1.

Također je važno napomenuti da je jedan od najvećih uspjeha Misoče ulazak u 1/16 KUP-a BiH i utakmica sa premier ligašem Lukavcem koju je naša ekipa izgubila sa 2:0 uz prisustvo od preko 2.000 gledalaca. Te 1999. godine Misoča je od prvog do zadnjeg kola bila lider Kantonalne lige Sarajevo ali je zbog loše infrastrukture stadiona i hroničnog nedostatka novčanih sredstava odustala od ulaska u veći rang, što je omogućilo Radniku iz Hadžića ulazak u I ligu FBiH – Centar.

Pored seniorske ekipe, stalna briga su bile i mlađe kategorije kluba kao što su kadeti i juniori. Oni su se sa uspjehom takmičili u Ligi Kantona Sarajevo a 2000. godine juniori su ušli u veći rang takmičenja gdje su se takmičili sa vršnjacima iz Sarajeva, Željezničara, Igmana i dr. Iz te ekipe moramo napomenuti neke od važnih igrača koji su kasnije napravili i značajnije nogometne karijere kao što su: Alić, Dizdarević, Kozić, Mujkanović, Mešetović, Keškić, Alihodžić. Barić, Šehić, Mašić, Čeho, Dovadžija, Sarajlić, Porić, Mostić i drugi.

Paralelno sa takmičenjima svih selekcija formirana je i “škola fudbala” kluba na čelu sa Mirsadom Kazazićem – Cicom, a po njegovoj smrti škola je nazvana po njemu.

Gore pomenuto je samo dio bogate historije NK “Misoča”. U prilogu možete pogledati i fotografije iz tog perioda.